Moussaka stammer fra Hellas og lages opprinnelig med lammekjøttdeig, men siden jeg ikke spiser det så måtte jeg nesten lage en vegetarversjon av denne retten, med noe av det beste som finnes, nemlig grønne linser. Jeg har faktisk allerede lagt ut en oppskrift på vegetar moussaka her på bloggen i fjor en gang, men med byggryn. Vil du se oppskriften på den, så er det bare å trykke her.
Denne oppskriften er vegetarisk pga osten og at potetene har blitt kokt i melk. Jeg er rimelig sikker på at det også går an å lage den vegansk ved å bytte ut osten og melken med plantebaserte alternativer.
Ingredienser
Du trenger:
300g sødmetomater
1 gul løk
2 hvitløksfedd
3 aromasopp/sjampinjonger
1 gulrot
1 pastinakk
1,5 dl tørre grønne linser
1-2 ts spisskummen
1/2 ts kanel
1 ts tørket timian
1 ts tørket oregano
1 ts tørket persille
6-8 dl vann (tilsettes litt av gangen)
Sitronsaft
Salt og pepper
Du trenger også:
2 små poteter
1 dl melk
Salt etter smak
1/2 aubergine
Slik gjør du:
Begynn med å fjerne toppen av tomatene og ha i en kjele med kokende vann.
Vent til skallet sprekker og ha tomatene i en skål med kaldt vann.
Finhakk hvitløk og skjær løk og sjampinjong i terninger.
Riv så gulrot og pastinakk på et rivjern.
Skyll så linsene godt i kaldt vann og sett silen på en skål så vannet får rent av litt.
Ha så litt olivenolje i en kjele og fres løken til den begynner å bli blank. Ha så i hvitløk, sjampinjong, gulrot og pastinakk, rør om og la det frese litt. Ha så i tomatene og mos tomatene. Ha så i krydder, bland sammen og tilsett linsene. Rør om og tilsett 4 dl av vannet, resten av vannet tilsettes litt og litt etterhvert som det blir mindre vann i gryten.
La så dette koke inn på middels varme i 40 minutter til en time. Smak så til med sitronsaft, salt og pepper.
I mellomtiden kan du forberede resten.
Skjær så auberginen i skiver, kutt først av kantene på hver side og skjær i terninger, du trenger kun 8-9 skiver med aubergine, det som blir igjen til overs skjærer du også i terninger. Ha så det som ble til overs i gryten med fyllet og la det koke inn sammen med resten.
Legg så aubergine skivene på papir og ha salt på begge sider, legg så en til papirbit over så auberginen slipper væske, dette er veldig viktig ellers vil den slippe væske mens du steker moussakaen i ovnen, og da resikerer du å få suppe i form istedenfor.
Skrell så potetene og skjær i tynne skiver på et mandolinjern.
Kok så potetskivene i melk i ca. 10 minutter.
Bygg så opp moussakaen.
Ha halvparten av fyllet i en ildfast form og legg aubergine skivene over.
Ha så resten av fyllet over aubergine skivene og fordel potet skivene over fyllet.
Dryss så over osten og stek moussakaen midt i ovnen på 200°C over og undervarme i 20-30 minutter. Dryss over litt gressløk før servering og server gjerne med hvitløksbrød, oppskriften på det finner du her.
Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.
Kommentarer
Legg inn en kommentar