Gå til hovedinnhold

Opphavsrett

 


BRUK AV OPPHAVSRETTSLIG MATERIALE FRA http://www.bymiadost.no

Alle bilder og all tekst som publiseres på by Mia Dost er tatt av/skrevet av Mia Dorthea Steinsland, med mindre noe annet fremkommer i det aktuelle innlegget. Dersom du ønsker å benytte opphavsrettslig beskyttet tekst og/eller bilder må dette avtales særskilt før eventuell publisering. Send melding til bymiadost@gmail.com


LENKING

Det er helt i orden om du lenker fra din egen private blogg/nettside til matbloggen min, så lenge den siden du lenker fra kun inneholder lovlig materiale. Det er veldig hyggelig om du sender meg en melding med link til siden din. Dersom du er en kommersiell aktør som ønsker å lenke til en eller flere oppskrifter ber jeg om at du tar kontakt i forkant.


OPPHAVSRETT TIL MATOPPSKRIFTER MV.

Et blogginnlegg er i utgangspunktet beskyttet av lov om åndsverk. Det vil si at tekst du selv produserer og bilder du selv tar, er du opphavsmann til og nyter godt av de rettigheter loven gir deg. Det kan for eksempel være retten til å bli navngitt som opphavsmann (§ 3) og at materialet ikke fritt kan benyttes av andre (§ 2).


Matoppskrifter er i utgangspunktet ikke omfattet av åndsverkloven. Dette fordi teksten ikke anses som et åndsverk, men som en beskrivelse av en fremgangsmåte. Opphavsretten gjelder med andre ord utformingen, og ikke ideene, den viten eller de metodene som ligger til grunn for en oppskrift. Det er altså måten som oppskriftene kommer til uttrykk på, ikke oppskriften i seg selv, som blir beskyttet av opphavsretten. Du kan med andre ord benytte oppskrifter fra andre kilder (mengdemål og enkel beskrivelse av fremgangsmåte), men presentasjonen/formuleringen av den må være din egen. Ønsker du derimot å benytte tekst utover selve oppskriften og eventuelle bilder, må du alltid spørre opphavsmannen om lov først.


Når du benytter opphavsrettslig beskyttet materiale skal opphavsmannen alltid navngis (og det er også god skikk å linke til vedkommende dersom det publiseres på nett).

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat