Vegetarburger er faktisk ikke bare bare å lage, jeg har prøvd og feilet flere ganger, men denne gangen var det faktisk en av de mest vellykkede forsøkene.
Det er viktig at farsen ikke er for løs, den må være fast, så derfor er det viktig å bruke nøtter og enten griljermel eller brødsmuler. Burgeren må også ha struktur, så man skal derfor ikke kjøre farsen "for hardt" i foodprosessoren, men ha den i en skål og blande den sammen med en skje eller gaffel.
Blir farsen for løs vil burgeren bli sprø utenpå og føles rå inni, og det vil man jo ikke ha noe av.
Best er faktisk å steke den i ovnen. Jeg ga de et lite minutt på hver side i stekepannen, så hadde jeg de i ovnen.
For å unngå at burgerene faller fra hverandre, og at man skal kunne steke den i pannen trenger man noe som heter fiberdusk/psyllium. Som da er noen frø, jeg hadde ikke det, men jeg skal prøve å få tak i det, så jeg kan prøve med det neste gang.
I denne oppskriften vil du bare se fremgangsmåten på selve burgeren, ønsker du å lage burgerbrødene selv, så finner du oppskrift på det her. Disse burger brødene er veganske og er like gode som rundstykker som hamburgerbrød.
Ingredienser
Vegetarburger:
1/2 dl grønne linser
50g hasselnøtter
75g cashewnøtter
1 gulrot
2 hvitløksfedd
200g aromasopp/sjampinjong
2-3 bunter bladpersille
3 ss griljermel
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver
Salt og pepper
Du trenger også:
Hamburgerbrød (Se oppskrift her.)
Tzatziki (Se oppskrift her.)
Tomater
Crispsalat
Agurk
Slik gjør du:
Begynn med å koke linsene i en kjele med vann og litt salt, linsene kokes i 30-45 minutter.
Bruker du linser fra butikken, tilsvarer dette ca. 120g linser.
Ha så nøttene i foodprosessoren og finmal de. Hell så over i en skål.
Rasp så gulrot og ha halvparten i foodprosessoren sammen med hvitløksfeddene. Kjør så til du ser at hvitløksfeddene har blitt hakket opp i mindre biter, ha så i aromasopp/sjampinjong og kjør til det begynner å bli grovmalt.
Ha så i nøttene og gulroten, og kjør videre, men bare litt så det blander seg lett.
Ha så alt over i en bolle, og ha i krydder. Mos så linsene med gaffel, og ha oppi bollen sammen med resten, rør om og tilsett finhakket bladpersille. Bland godt og tilsett griljermel, smak til med salt og pepper.
Dekk så bollen med plastfolie og sett i forhold i en halvtimes tid.
Finn frem et skjærebrett og dekk det med plastfolie.
Form så burgerene, ta en toppet spiseskje og form til en kule med hendene, trykk så ned på brettet til du får en burger.
Dekk så burgerne med mer plastfolie og sett de i kjøleskapet i minst en time.
Sett stekeovnen på 200°C over og undervarme.
Stek så burgerene i pannen først på høy varme med olje. Ca. 1-2 minutter på hver side og løft de over på stekebrettet.
Stek så burgerene midt i ovnen i ca. 20-30 minutter, snu hvert 5 minutt, og trykk de flate etterhvert som du snur.
La de stå og hvile litt på brettet i et par minutter før du begynner å sette sammen burgeren.
Server med en god dressing, salat, tomat og agurk, eller det du måtte ønske.
Jeg spiste denne burgeren med tzatziki, tzatzikien kan også lages vegansk med enkle grep, som å bytte ut creme fraiche med plantebasert alternativ, f.eks alpro yoghurt. Oppskriften på tzatziki finner du her.
Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.
Kommentarer
Legg inn en kommentar