Har du lyst til å lage noen fargerike hamburgerbrød som ikke inneholder kunstige fargestoffer? Da er rødbete svaret på det! Dette må jo være genialt for de som elsker rosa, eller bare når man har lyst til å prøve en ny vri på de klassiske burgerbrødene. Her trenger man ikke sukker pga at rødbete er ganske søtt i seg selv, og det gir den lille sødmen som burgerbrødene trenger.
Og til sist, men ikke minst er disse hamburgerbrødene plantebaserte.
Her har jeg brukt plantemargarin istedenfor smør som jeg vanligvis ville ha brukt, og så har jeg heller ikke tilsatt melk da rødbetene er med på å gjøre de myke og ikke minst saftige.
Oppskriften gir 14 hamburgerbrød hvis du lager de ganske flate.
Du velger selv om du vil ha de flate eller høyere, jeg forklarer nærmere lenger nede i fremgangsmåten.
Ingredienser
Du trenger:
1 rødbete
ca. 5 dl vann
475g hvetemel + litt mer (ca. 30g til)
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
2 ts tørrgjær
100g plantemargarin
Havremelk til pensling
Sorte og hvite sesamfrø til å drysse over
Slik gjør du:
Begynn med å skjære rødbete i terninger, og ha i en kjele med vann. Kok så rødbetene til de er møre, ca 40-50 minutter. Kjør så rødbetene i foodprosessoren til det blir en form for rødbete juice. Er det litt vann igjen i kjelen, hiv det også oppi.
Vannet vil fordampe, men du trenger til sammen ca. 300ml væske til deigen.
Bland så sammen hvetemel, bakepulver, salt og tørrgjær i en skål eller i en dyp tallerken, og ha det over i foodprosessoren. Kjør så til det former seg til en deig og ha i smøret, kjør så videre til smøret har blitt blandet inn i deigen. Her måtte jeg ta deigen ut og ha den i en bolle med litt mer mel da foodprosessoren min hørtes ut som den skulle kortslutte.
Ha så litt mel i bunnen av bollen og ha deigen over i bollen, dryss så over litt mer mel og kna deigen til den blir jevn, den skal være noe klissete.
Løft så opp deigen og legg den i f.eks skålen eller den dype tallerken du brukte til melet. Smør så inn bollen med margarin og legg deigen tilbake i bollen, da unngår du å ha krig med deigen når du skal få den ut av bollen, da vil deigen lett falle ut uten at halve deigen henger igjen i bollen.
Dekk så bollen med plastfolie og sett deigen til heving et lunt sted til deigen har hevet til dobbel størrelse.
Ha så et bakepapir på en bakematte og dryss over mel. Vipp så ut deigen og dryss mer mel over deigen. Kjevle så ut deigen ganske så tykk, ca 2-3 cm avhengig av tykkelsen du ønsker på brødene. Velger du tykkere, vil du få færre hamburgerbrød.
Trykk så ut burgerbrødene med en rund utstikker, har du ikke det, bruk en kopp eller et glass.
Legg så hamburgerbrødene på et stekebrett med bakepapir og la de etterheve alt ettersom hvordan du vil ha de.
Vil du ha de høyere, etterheves de i 15-20 minutter.
Vil du ha de flate, så lar du de etterheve i opp til en time, gjerne lenger også. Jeg gikk for flate.
Pensle så hamburgerbrødene med melk, og dryss over sorte og hvite sesamfrø.
Hamburgerbrødene stekes midt i ovnen på 180°C i 15-20 minutter, avkjøles på rist. Først vil de føles ganske harde, men de mykner opp etterhvert som de avkjøles.
Hamburgerbrødene kan fryses og varmes opp igjen, og best av alt, de er like gode som rundstykker som hamburgerbrød.
Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.
Kommentarer
Legg inn en kommentar