Gå til hovedinnhold

Chile con Lentejas


Chile con Lentejas, som da betyr Chili med linser er en vegetar versjon av Chile con Carne, som da betyr Chili med kjøtt.
Dette var en rett jeg ville lage for en stund siden, men så gikk jeg tom for linser og i tillegg hadde jeg ikke spisskummen, så da måtte jeg trå til plan B, nemlig en vegetar taco gryte.
Nå som jeg endelig har fått linser igjen kan jeg endelig lage denne vegetar versjonen av denne klassikeren.
Kjøttet er byttet ut med grønne linser, mens kidneybønnene er fortsatt med.
Jeg bruker alltid rå linser og bønner fordi jeg syns at det smaker mye bedre enn de man kjøper ferdig bløtlagt. Om du koker linsene i sausen vil de også gi fra seg smak, en veldig god og fyldigere smak som du ikke får ved å bruke linser på boks.
Bønnene må bløtlegges og kokes på forhånd før de has i gryten.


Ingredienser

Du trenger: 
150g rå kidneybønner (må bløtlegges og kokes før bruk)
1,5 dl rå grønne linser
300g sødmetomater 
2 hvitløksfedd 
1 rød chili
1 grønn chili
1 rødløk 
4 aromasopp 
3 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
1 ts tørket oregano
1 ts tørket persille
1 ts tørket basilikum
1 ts tupp kajennepepper 
6 dl vann + 2-3 dl til (se nærmere info i fremgangsmåten)
2-3 bunter frisk koriander 
Lime 
Salt og pepper

Du trenger også: 
Ca. 1,5 dl ris 


Slik gjør du: 

Begynn med å bløtlegge bønnene i vann en dag i forveien.
Skyll så bønnene og kok de i en kasserolle med 3-4 liter vann.
Bønnene kokes i alt fra 45 minutter til en time, det kan også ta lenger tid. Du kan sjekke om bønnene er ferdige, men hvis de føles rå er det veldig VIKTIG at du spytter de ut, rå bønner må IKKE svelges.
Når bønnene er kokt hell ut vannet de kokte i og ha de over i en skål med kaldt vann slik at de ligger i vann.


 
Forbered så resten av ingrediensene.
Skyll linsene først i varmt vann, så i kaldt vann, sett så silen over en skål så de får rent av seg litt.
Fjern så toppen av tomatene og ha de i en kjele med kokende vann, vent til skallet sprekker og ha de over i en skål med kaldt vann.
Finhakk så hvitløk, chili og løk og skjær soppen i større biter.


 
Ha så litt olje i en kjele og fres løken til den begynner å bli blank.
Ha så i chili og hvitløk og la det frese litt før du har i soppen. Trekk så kasserollen til side og ha i krydderet, rør om og sett kasserollen tilbake på platen.
Klem så tomatene ut av skallet rett i kasserollen og mos tomatene. Bland godt sammen og tilsett vann. Smak så til med salt og ha i linsene. Finhakk så koriander så du har det klart til å ha i mot slutten.
La linsene koke i ca. 30-40 minutter på middels varme sterk varme og tilsett mer vann underveis hvis det trengs (jeg måtte tilsette 2-3 dl), tilsett så kidneybønnene og frisk koriander mot slutten og smak til med salt, pepper og limesaft.



 
Mens linsene putrer i kasserollen kan du koke risen, risen kokes etter pakkens anvisning.

Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat