Gå til hovedinnhold

Hjemmelagd pizza og pizzasaus

 Ingenting er bedre enn hjemmelagd pizza om man får det til. Det tok litt tid før jeg fikk det til også, det skal jeg ærlig innrømme. En stor feil mange gjør når de lager pizza er å følge oppskriften på posen. Det er feil, etter min mening. Fordi man skal ikke bare blande mel og gjær sammen i en bolle og tilsette vann, man skal blande gjær med lunkent vann og litt sukker, dekke over det og la det stå i 10-15 min til det har dannet seg et skumlag på toppen. Deigen blir mye luftigere og lettere å jobbe med. Og til sist men ikke minst, pizzaen blir ikke det samme uten semulegryn. Jeg bare strør det på bakepapiret, og former deigen direkte på stekebrettet.
Og så må vi ikke glemme sausen. Mange kjøper den i glass eller bruker hermetiserte tomater, men det gjør ikke jeg. Jeg lager den selv, og jeg bruker faktisk cherry tomater. 


Ingredienser

Pizzabunn:
2 dl vann
ca. 275g tipo 00 pizzamel
1 ss rapsolje
1 ts sukker
3 ts tørrgjær
En klype salt
Tørket oregano

Pizzasaus:
250g cherrytomater
1 sjalottløk
2 hvitløksfedd
1/2 søt spisspaprika
1 ts brun eddik
1 ss ananasjuice
2 ss vann
Et dryss tørket basilikum og prøvence krydder
Et stort dryss tørket oregano
Et dryss hvitløkspepper
Salt og pepper


Slik gjør du:

Begynn med å finne frem 2 dl lunkent vann, og tilsett tørrgjær og sukker, rør godt til gjæren er oppløst, sett så til side og dekk med et papir, plast, eller lignende, la det stå i 10-15 min til det har dannet seg et skumlag på toppen. Om ikke dette skjer betyr det enten at vannet var for varmt eller for kaldt, da må du begynne på nytt.
Vei opp melet i en bolle og ha i salt og tørket oregano, jeg bruker tørket oregano i pizzadeigen, egentlig bare for å ha min vri på den, men også for smaken sin skyld, du velger selv om du vil ha den med eller ikke.
Ha i rapsolje eller evt annen nøytral olje og bland sammen melet og vannet med gjær og sukker. Dekk bollen med plast og la den stå å heve på kjøkkenbenken til dobbel størrelse, eller i kjøleskapet over natten.


Skjær tomater, paprika, sjalottløk og hvitløksfedd i biter, og ha de opp i en kjele. Tilsett eddik, vann, ananasjuice, tørket basilikum, provencekrydder og oregano, salt og pepper, og kok opp. Kjør glatt med enten en stavmikser eller i en blender. Ha sausen i en skål og smak til med salt, og evt. mer oregano. Kjøl ned.


Finn frem stekebrettet, og kle det med bakepapir, strø en god del semulegryn på brettet, og form pizzadeigen på brettet, og brett inn kantene, og trykk de ned litt.Om deigen er litt klissete kan du ta mer mel mens du former den på brettet.


Ha på saus, pizzaost og det du måtte ønske av fyll. Jeg bare brukte det jeg hadde i kjøleskapet, og der var det ikke stort, så det ble skinke, sjampinjong og ananas. Så du kan bare bruke hva du måtte finne i kjøleskapet.
Stek pizzaen midt i ovnen på 220°C i 15-20 min, avhengig av ovn, stekes på over og under varme, ikke varmluft.
Et tips for å få litt sprøere bunn, er å ta ut pizzaen mot slutten av steketiden, å sette den nederst i ovnen for de siste minuttene.

Strø litt oregano over pizzaen før servering, og server gjerne med hvitløksdressing.
Oppskrift på hvitløksdressing finner du her.

Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat