Pierogi er utrolig godt, og når min Polske samboer vil ha pierogi, så skal han jo selvsagt få det. Så da ble det å komme seg på kjøkkenet å begynne med å lage pierogi.
Vanligvis fylles pierogi med kjøtt, men siden jeg er "halvt vegetarianer" så fylte jeg de heller med noe som ligner på kjøtt, en blanding av grønne linser, østerssopp, løk og hvitløk.
Jeg lagde også en spinat pesto saus for å ha en saus til.
Denne oppskriften er vegansk.
Du kan velge selv om du vil koke pierogiene og steke de etterpå så de får stekeskorpe, eller om du kun vil koke de. Jeg gikk først for førstnevnte, og etterpå for sistnevnte.
Ingredienser
Pierogi deig:
250g hvetemel
1-2 klyper salt
125ml vann
Fyll:
0,5 dl tørre grønne linser
1 gul løk
2 hvitløksfedd
5-6 østerssopp
1 ts tørket persille
1 ts tørket dill
1 ts tørket merian
Sitronsaft
Salt og pepper
Spinat pesto saus:
2 hvitløksfedd
8 terninger frossen spinat
2-3 håndfuller cashewnøtter
2 ss olivenolje extra virgin
50ml vann
Sitronsaft
Salt og pepper
Slik gjør du:
Begynn med å koke linsene som skal være i fyllet.
Skyll linsene godt og kok de i en kjele med vann og litt salt. Linsene kokes i ca 30-40 minutter.
Lag så pierogi deigen.
Kok opp vann enten i en kjele eller i en vannkoker.
Bland så sammen mel og salt i en bolle og ha i det varme vannet. Rør først sammen med en gaffel eller skje, det skal se veldig klumpete ut, og det vil se ut som du trenger mer vann, men for all del ikke tilsett mer vann, ta så over for hånd og kna deigen til den blir jevn.
Pakk så deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halvtime.
Lag så fyllet.
Finhakk hvitløk, løk og skjær østerssopp i små terninger.
Fres så løken i en panne med litt olje på middels sterk varme til den blir blank, ha så i hvitløk og østerssopp, skvis over litt sitronsaft og dryss over litt salt og pepper, la det frese i et par minutter under omrøring og ha i linsene, mos så linsene til det blir en slags grov postei. Ha så i tørket persille, dill og merian, bland godt sammen og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Fyllet kan godt være litt i overkant salt.
Ha så fyllet over i en skål og avkjøl. Fyllet må være helt kaldt før du fyller pierogiene. Du kan avkjøle det litt på benken og sette det i fryseren etterhvert for at det skal avkjøles raskere.
Lag så sausen.
Finhakk hvitløk, og ha alle ingrediensene i en foodprosessor, kjør glatt til det blir en slags purè. Smak så til med sitronsaft, salt og pepper og ha sausen i en kjele. Varm så opp sausen på middels varme til den når kokepunktet og ha sausen over i en skål.
Finn så frem en bakematte og klipp ut en lang remse med bakepapir og en mindre.
Dryss så over litt mel og kjevle ut deigen så tynn som mulig, så tynn at du kan se igjennom den.
Stikk så ut rundinger med en rund utstikker, et glass eller en kopp.
Riv så av deigen som er rundt og pakk den inn i plastfolie.
Fyll så pierogiene, pensle med vann rundt langs kantene, ha i fyllet, ca 1 ts og brett over, klem sammen og lag mønster med en gaffel. Pass på at det ikke er fyll i skjøten, og at de er helt tett, ellers vil fyllet tyte ut når de kokes.
Legg så de ferdige pierogiene på det mindre bakearket.
Når du har fylt og formet alle, kjevler du ut resten av deigen med litt mel og gjentar samme prosess til det ikke er mer deig igjen.
Kok så vann i en kjele med litt salt, vent til det fosskoker og ha i pierogiene. Ikke alle på en gang, men maks 20 av gangen. Jeg hadde 24 og det var litt for mye. Pierogi kokes i ca. 8-9 minutter.
Løft så ut pierogiene med en hullsleiv eller lignende når de er ferdige og legg de på bakepapir.
Du velger selv om du vil spise de kokt eller om du vil steke de.
Hvis du skal steke de, ha så olje i en panne på middels sterk varme, vent til oljen er varm og stek pierogiene til de har fått stekeskorpe på hver side og legg de på et bakepapir eller litt papir så oljen får rent av de litt.
Server med gressløk og spinat pesto sausen.
Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.
Kommentarer
Legg inn en kommentar