Gå til hovedinnhold

Meksikansk gryte med sorte bønner og mais


Meksikansk gryte er noe jeg lenge har villet lage, men har ikke kommet så langt før nå.
Etter at min samboer hadde spurt meg i nesten en uke om vi ikke kunne ha bønner til middag og jeg som svarte: "Jada, det kan vi." Og så glemte jeg å ta de ut og bløtlegge de kvelden før i flere dager på rad. Endelig husket jeg det til slutt, så da ble det bønner til middag.
Tror nesten jeg må vurdere å investere i en trykk koker siden jeg er så glemsk.
Denne gryten består av tomater, chili, hvitløk, rødløk, padronpaprika, spisspaprika, ris, mais og sorte bønner. Av krydder har jeg brukt spisskummen, malt koriander, paprikapulver, Meksikansk chilipulver og tørket oregano og basilikum.
Gryten er vegansk da den ikke inneholder noen meieriprodukter, den er kun laget med plantebaserte ingredienser.


Ingredienser 

Du trenger: 
100g rå sorte bønner 
300g sødmetomater
1 rød chili
2 hvitløksfedd
1 rødløk
1/2 spisspaprika
3 padronpaprika
1 ts koriander malt
2 ts spisskummen
4 ts paprikapulver
1 ts chilipulver (Meksikansk)
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum 
1 boks mais 
1 dl ris
4 dl vann 
Limesaft 
Salt og pepper etter smak


Slik gjør du: 

Bløtlegg bønnene en kveld i forveien og kok bønnene i en kasserolle med minst 3 liter vann. La så bønnene koke under lokk på middels sterk varme i 40 minutter til en time. Hvis bønnene er rå må du spytte de ut, rå bønner skal ikke svelges.
Når bønnene er ferdig kokt, skyll de godt og legg de i en bolle/skål med kaldt vann.
Bruker du bønner på boks kan du hoppe over dette steget, og begynne fra neste.


 
Begynn med å skjære toppen av tomatene og ha de i en kjele med kokende vann, la de koke til skallet sprekker og begynner å løsne og ha tomatene over i en skål med kaldt vann.
Finhakk så chili og hvitløk.
Skjær så løk, spisspaprika og padronpaprika i terninger.
Skyll så maisen.


 
Ha så løk i en kasserolle med litt olje og fres til løken begynner å bli blank på middels sterk varme.
Ha så i hvitløk og chili og la det frese i et halvt minutt. 
Ha så i paprika og la det frese i et halvt minutt til.
Trekk så kasserollen til side og ha i tomatene og krydderet, mos så tomatene og bland godt sammen. Sett så kasserollen tilbake på platen. Tilsett 3 dl av vannet og smak til med salt og pepper.
Ha så i risen og ha på lokket, la det putre under lokk i 8-10 minutter, ha så i mais og ha lokket på igjen, la det putre under lokk i 10 minutter til.
Sjekk så om risen er kokt, hvis den er det, tilsett så resten av vannet og bønnene. La det putre i et par minutter til og smak til med limesaft, salt og pepper.

Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat