Gå til hovedinnhold

Empanadas med "Nøttdeig" og Mole Verde og Rojo


Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt, å lage noe jeg aldri har laget før.
Så da ble det Empanadas, som lages så enkelt som å bake inn et fyll i en deig. Empanadas stammer opprinnelig fra Spania, men er også populært i Portugal og Sør-Amerika. 
De har fått navnet sitt fra det spanske og portugisiske verbet "empanar", som betyr å panere.
Vanligvis fylles de med kjøttdeig, men det spiser jo ikke jeg så da måtte jeg finne på en vegetar variant, så da ble det "Nøttdeig". En type vegetardeig laget av sjampinjong, aromasopp, pistasjnøtter, hasselnøtter, løk, hvitløk og persille. Jeg hadde også noen rester av cashewnøtter som jeg også slengte oppi.
Så måtte vi jo ha noe å dyppe de i, så da ble det en Mole Verde og en Mole Rojo, eller ihvertfall noe lignende, inspirert av det.
Denne retten er også egnet for veganere, og kan enkelt lages vegansk ved å bytte ut smøret i deigen med plantemargarin, om man ser bort fra det er resten av retten vegansk. 
Oppskriften gir 8 empanadas.


Ingredienser 

Empanadas deig: 
75g smør (plantemargarin for vegansk)
2,5 dl hvetemel
1-2 klyper salt
50ml vann

"Nøttdeig":
3 middels store aromasopp
5 små sjampinjonger
1 gul løk
3 små hvitløksfedd
1-2 bunter bladpersille 
1 håndfull hasselnøtter
1 håndfull pistasjnøtter
1 ts hvitløkspulver 
Salt og pepper
Sitronsaft

Mole Verde: 
6 padronpaprika
1 sjalottløk
2 hvitløksfedd
2-3 bunter bladpersille
1-2 bunter koriander 
1/2 ts koriander malt
1/2 ts spisskummen
Limesaft
Salt og pepper 

Mole Rojo: 
1/2 rød spisspaprika
1/2 rød chili
1 liten rødløk
2 hvitløksfedd
Limesaft
Salt og pepper 


Slik gjør du: 

Begynn med å lage deigen.
Ha smør og mel i foodprosessoren og kjør til du ser at det blir gulaktig og noe klumpete.
Ha så i vannet, og kjør videre til du får noe som minner om en deig. Kna så deigen sammen for hånd og pakk den inn i plastfolie.
Legg så deigen i kjøleskapet i minst en time, gjerne natten over.


 
Lag så "Nøttdeigen".
Hakk løk, og finhakk hvitløk og persille.
Kjør så soppen i foodprosessoren til den har smuldret helt opp.
Grovhakk så nøttene.
Ha så olje i en panne og fres løken på middels varme til den blir blank. 
Ha så i hvitløk, sopp, nøtter, persille, hvitløkspulver og litt salt og pepper, bland godt sammen og la det steke i et par minutter, smak så til med lime- eller sitronsaft og salt og pepper. Avkjøl så nøttdeigen.


 
Lag så Mole Verde.
Grovhakk alle ingrediensene og gi de et raskt fres i pannen med litt olje, vent litt med å tilsette urtene, de tilsettes mot slutten.
La det frese i pannen og ha i foodprosessoren sammen med vann, koriander og spisskummen. 
Kjør så i foodprosessoren til du får en ganske tykk saus, smak til med limesaft, salt og pepper.



 
Lag så Mole Rojo.
Grovhakk grønnsakene og gi de også et raskt fres i pannen med litt olje.
Ha så alt i foodprosessoren og kjør til det blir en ganske tykk saus, smak så til med limesaft, salt og pepper.


 
Så var det empanadaene.
Sett stekeovnen på 200°C over og undervarme.
Finn en bakematte og ha på bakepapir, ha så litt mel på bakepapiret og del deigen i 8 emner.
Form så til boller og kjevle ut mellom bakepapiret og en bit plastfolie, da unngår å måtte mele de inn for at deigen ikke skal feste seg i kjevlen.
Kjevle så ut alle og fyll de med fyll, ca 1 ss pr deigbit. Brett så over, klem sammen rundt hele og bruk knoken til å klemme de ekstra godt sammen, og for å lage mønster på de. Du kan også bruke en gaffel hvis du heller ønsker det.
Legg så de ferdige empanadaene på et stekebrett med bakepapir og stek empanadaene midt i ovnen i 12-15 minutter, de skal bli gylne på toppen og i kantene.

Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat