Gå til hovedinnhold

Pepperkaker


Jeg har faktisk aldri vært en av de som baker alle de syv slagene til jul selv om jeg er utrolig glad i å bake, men pepperkaker, det må jo alle bare ha til jul! 
Så da var det jo en selvfølge at jeg skulle lage pepperkaker også. 
Vanligvis når man lager pepperkaker bruker man lys sirup, det er det jeg også har pleid å gjort, men i år tenkte jeg å bruke mørk sirup istedet. 
Jeg hadde heller ikke kremfløte, så da måtte jeg bare bruke det jeg hadde, og det var geitemelk, men det funket det også. Faktisk må jeg si at dette må være de beste og mest smakfulle pepperkakene jeg noen gang har laget.
Pepperkakene ble så knasende sprøe og gode at jeg stod å spiste en etter en fra risten mens jeg stekte de. Oppskriften gir ca. 70-80 pepperkaker. 
Jeg har også brukt litt av deigen til et lite eksperiment som jeg valgte å kalle for sledeeksperimentet, hva skal jeg med det mon tro? 


Ingredienser 

200g smør
1 dl geitemelk
1 dl mørk sirup
1 dl sukker
500g hvetemel
3 ts kanel 
2 ts fint sort pepper
2 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik
1/2 ts kardemomme 
2 ts natron
1 klype salt 


Slik gjør du:

Ha smør, sirup og sukker i en kjele og kok opp på middels varme. Det ser ikke lovende ut først, men det skal smelte til slutt. 
Vent så til det begynner å boble, og la det boble til sukkeret har løst seg opp, sett så til side å avkjøl noe. Rist så geitemelken godt og rør den inn. 
Bland så sammen krydderet med natron og 50g av melet i en skål og sikt inn. Ha så i saltet og rør det inn. 
Sikt så inn resten av melet vekselvis i 3-4 omganger. 
Strø så litt mel i en bolle, å flytt deigen fra kjelen over i bollen , strø litt mel på toppen av deigen også og rist med bollen så hele deigen blir dekket av mel og sett den i kjøleskapet i minst 4 timer eller natten over. 


 
Deigen vil være veldig hard med en gang den tas ut av kjøleskapet, så jeg anbefaler at du tar den ut av bollen og lar den ligge litt på kjøkkenbenken før du skal begynne å kjevle ut. Du kan også kna deigen litt, da vil du kunne kjevle den ut fortere. Får du ikke deigen ut av bollen kan du ta en spiseskje og vippe den opp, det gjorde jeg. 
Deigen kan også være litt vanskelig å kjevle ut først, men etterhvert går det bedre. Ikke begynn å kjevle ut hele deigen med en gang, men ta litt og litt av gangen. 
Når deigen blir mykere etterhvert kan den bli litt vanskelig å jobbe med, da kan du evt. sette den tilbake i kjøleskapet litt. 
Stikk så ut pepperkakene og stek de midt i ovnen på 180°C over og under varme i 6-7 minutter. Avkjøles på rist. Oppbevares i en tett boks. 


 
Du velger selv om du vil pynte pepperkakene. Jeg liker de faktisk best som de er, det har jeg gjort fra jeg var liten. Så derfor har jeg valgt å ikke pynte de.

Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat