Gå til hovedinnhold

Vanilje stenger med sjokolade og mandel trekk



 
Julen nærmer seg, så jeg tenkte at jeg skulle begynne med julebaksten. 
Inspirert av de danske julekakene, vaniljekranser, har jeg laget disse vanilje stengene med sjokolade og mandel trekk.
Deigen er laget på nesten samme måte, bare at jeg har erstattet halvparten av sukkeret med brunt sukker, redusert sukkermengden og hatt litt potetmel i for at de skal bli mer sprø.
Til slutt har jeg penslet halve kjeksen med sjokolade og drysset over knuste mandler.
Oppskriften gir ca 50 stk.



Ingredienser

Vanilje stenger:
175g smør (romtemperert)
50g brunt sukker
50g sukker
1,5 ts vaniljesukker
1 egg 
120g hvetemel
80g potetmel
120g mandelmel
1 ts natron 

Du trenger også: 
100g 70% kokesjokolade
2 håndfuller mandler


Slik gjør du: 

Begynn med å skjære smøret i skiver og legg i en bolle, la det stå på benken i 30-45 minutter så det blir romtemperert.
Forbered så alle ingrediensene, så du har det klart.
Ha så sukkeret og vaniljesukkeret oppi smøret.
Bland så sammen hvetemel, potetmel og natron i en skål.
Ha så mandelmel i en skål for seg selv.
Sett stekeovnen på 200°C over og undervarme.
Bland så sammen smøret, sukkeret og vaniljesukkeret til det er blandet godt sammen. Jeg brukte gaffel og slikkepott om en annen, men det gikk til slutt.
Har du en kjøkkenmaskin, så ville jeg ha overlatt jobben til den.
Bland så inn egget, da med gaffel, og med slikkepott mot slutten for å få med eventuelle rester fra siden og bunnen av bollen.
Ha så i mandelmel og rør det inn med slikkepott.
Sikt så inn melet og bland godt sammen, jeg brukte for det meste slikkepotten, så tok jeg over for hånd etterhvert.
Ha så deigen over i en sprøytepose uten tyll.
Ha så bakepapir på brettet og sprøyt ut strimler med en del mellomrom mellom hverandre. Deigen vil spre seg utover når de stekes i ovnen.
Stek så vanilje stengene midt i ovnen i 7-8 minutter, de skal være gylne i kantene og på toppen.
Avkjøles på rist og oppbevares i en tett boks.


 
Smelt så sjokoladen over vannbad, og knus mandlene, enten ved å ha de i to brødposer og knuse de med kjøttklubbe eller kjevle eller så kan du bare ha de på et skjærebrett og grovhakke de.
Ha så alle vanilje stengene på en tallerken og finn frem et brett, ha så plastfolie på brettet og legg vanilje stengene på brettet med litt mellomrom mellom hverandre.
Pensle så halve kjeksen med sjokolade og dryss over knuste mandler.
Sett så brettet i fryseren og vent ca. 5-10 minutter før du tar de ut.
Mens du venter kan du finne et til brett og ha plastfolie på det også, så kan du smøre sjokolade og drysse mandler på flere kjeks.
Når du tar de ut av fryseren, legg vanilje stengene i en kakeboks og sett i kjøleskapet.
Vanilje stengene står seg best i kjøleskapet pga sjokoladen.
De må ihvertfall oppbevares kjølig.

Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat