Gå til hovedinnhold

Bulgur med grønnsaker, yoghurtbrød med nigella og sesamfrø, miniagurk tzatziki og gul paprikasaus


Jeg har lenge vurdert å kjøpe bulgur etter å ha sett det vedsidenav quinoa i butikkhylla nesten hver gang jeg har kjøpt quinoa, så denne gangen bestemte jeg meg for å ta en pakke med det også. 
Jeg kom frem til at jeg skulle lage bulgur med grønnsaker, så da ble det å skjære en hel haug med grønnsaker, som jeg først stekte før jeg helte vann i pannen og hadde i bulgur og urter. 
Jeg er også veldig glad i å bake, og har i det siste begynt å inkludere baking i matlagingen min, så her var det heller ingen unntak, det ble et yoghurtbrød som tilbehør. 
Så lagde jeg også en gul paprikasaus og en miniagurk tzatziki til brødet. 
Denne oppskriften er delvis egnet for veganere, da bulgur med grønnsaker er vegansk, og yoghurtbrødet, tzatzikien og den gule paprikasausen inneholder meieriprodukter. Kan sikkert lages vegansk ved å bytte ut meieriproduktene med plantebaserte alternative produkter.


Ingredienser

Yoghurtbrød: 
1 håndfull sesamfrø
1 håndfull nigellafrø
300g hvetemel 
1/2 ts bakepulver
2 ts tørrgjær
1/2 ts salt 
1 klype sukker
200g Tyrkisk yoghurt 
3 ss olivenolje
50 ml lunkent vann

Miniagurk tzatziki: 
3 miniagurker
1-2 bunter fersk dill
2 hvitløksfedd
4 ss Tyrkisk yoghurt
Salt og pepper

Gul paprikasaus: 
1/2 gul paprika 
1 liten gul løk 
2 ss creme fraiche
1 ts tupp kayennepepper
1/2 ts spisskummen
25-30 ml vann 
Salt
Sitronsaft 

Bulgur med grønnsaker: 
1 rød chili 
3 padronpaprika
2 hvitløksfedd
1/2 gul paprika
1/2 squash
1/2 aubergine
1 rødløk
8 cherrytomater
2 store sjampinjonger
2-3 bunter koriander 
2-3 bunter bladpersille
2-3 ss olivenolje til steking
1 ts koriander malt 
2 ts spisskummen
2 dl bulgur
5 dl vann 
Salt og pepper
Sitronsaft


Slik gjør du:

Begynn med å lage deigen til yoghurtbrødet. 
Rist sesam og nigellafrø i ovnen på 150°C varmluft i ca. 8 minutter.
Bland så sammen det tørre i en bolle, og ha i frøene, rør om.
Ha så i yoghurt og olivenolje, og bland sammen, ha så i vannet og bland sammen. Rør først med en gaffel eller spiseskje og ta over for hånd etterhvert som deigen begynner å samle seg.
Kna så deigen til den er jevn. Finn så frem en ny bolle og smør den med smør, legg så deigen i den smurte bollen, dekk bollen med plastfolie og sett deigen til heving et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse. 



 
Lag så tzatziki. 
Finhakk hvitløk og finsnitt dill, dill skal ikke finhakkes da det vil smake gress. 
Riv så miniagurkene på et rivjern og legg på et papir, dette er for at tzatzikien skal bli tykkere i konsistensen, og ikke rennende og suppete. 
Ha så alt i en skål, ha i salt og pepper, og så yoghurten til slutt, rør så sammen og smak til med salt og pepper. 
Dekk så skålen med plastfolie og sett i kjøleskapet frem til servering så smakene får satt seg.


 
Lag så den gule paprikasausen. 
Grovhakk løken og skjær paprikaen i små terninger. 
Ha så løken og paprikaen i en kjele med litt olivenolje og fres til løken er blank og paprikaen er mør. 
Hell så over i en mikse kopp for stavmikser og ha i salt, kayennepepper, spisskummen, creme fraiche og vann. Kjør så sausen glatt med stavmikser og smak til med salt og sitronsaft. 
Hell så sausen tilbake i kjelen og gi den et lite oppkok til den tykner, hell så sausen over i en skål og avkjøl. 


 
Skjær så grønnsakene. 
Finhakk hvitløk og chili, og ha chilien i en skål. 
Skjær så gul paprika og padronpaprika i terninger og ha i skålen sammen med chilien. 
Skjær så sjampinjong, cherrytomater, squash og aubergine i terninger. 
Grovhakk så rødløk og finhakk koriander og bladpersille. 
Skyll så bulgur i varmt vann og derretter i kaldt vann. 


 
Ha så olivenolje i en panne på middels sterk varme (7 på min komfyr), ta wokpannen hvis du har det, hvis ikke bruk en gryte istedet. 
Fres så løken til den begynner å bli blank og ha i hvitløk og aubergine, la det frese i et par minutter og ha i sjampinjong og squash, la det frese til du ser at sjampinjongen begynner å krympe, og ha i tomatene, paprika og chili. Rør om, la det frese litt og ha i krydderet, rør om igjen og la det frese litt til. 
Hell så vannet i pannen, smak til med salt, pepper og sitron og vent til det begynner å koke. 
Når det begynner å koke, ha i bulgur, koriander og bladpersille, skru ned varmen til middels varme (5 på min komfyr), ha på lokket og la det koke under lokket til væsken er borte, 10-15 minutter. 


 
Mens det putrer under lokket, sett stekeovnen på 200°C over og undervarme. 
Finn så frem en bakematte og legg over et bakepapir, ha så litt mel på bakepapiret og vipp ut deigen, ha så mel rundt hele deigen og kjevle ut et flatt brød. Løft så bakepapiret med brødet over på stekebrettet. 
Stek så brødet midt i ovnen i ca. 15 minutter til det er gyldent. 


Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat