Nå var det på tide med en ny vegetar oppskrift her følte jeg. Jeg føler faktisk selv at jeg har spist for mye kylling og fisk i det siste, så da passet det utmerket med en linsegryte idag.
Dette er en tomatbasert linsegryte med løk og hvitløk.
Som garnityr i linsegryten hadde jeg spisspaprika, padronpaprika og squash.
Av krydder har jeg brukt spisskummen, malt koriander og røkt paprika pulver. Til slutt toppet jeg det hele med finhakket bladpersille.
Som tilbehør lagde jeg et vanlig hvetebrød som jeg lagde mønster på etter at det hadde fått etterhvert.
Både linsegryten og brødet er egnet for veganere, og er nok til å mette 3-4 personer. Så her blir det både middagen og kveldsmaten.
Ingredienser
Rundt brød:
300g hvetemel
1 ss luftigere bakst
1 ss ferskere bakst
2 ts tørrgjær
1 klype sukker
1 klype salt
3 ss nøytral olje
150ml lunkent vann
Linsegryte:
5 tomater
10 cherrytomater
1 gul løk
1 stort hvitløksfedd (evt. 2 små)
2 dl brune linser
1 ss brun eddik
8 dl vann (has i litt og litt)
1 ts malt koriander
1 ts spisskummen
2 ts røkt paprikapulver
Salt og pepper
Garnityr:
1/2 squash
1 spisspaprika
5 padronpaprika
4-5 bunter bladpersille
Slik gjør du:
Begynn med å lage deigen til brødet.
Bland sammen alt det tørre i en bolle og ha i olje og lunkent vann, rør først sammen med en gaffel eller skje og ta over for hånd etterhvert som deigen begynner å samle seg. Kna så deigen til den er jevn, deigen skal være veldig fast.
Ta så deigen ut av bollen og smør bollen med smør eller margarin, legg så deigen tilbake i bollen.
Dekk så bollen med plastfolie og sett deigen til heving et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse, gjerne lenger.
Begynn så på tomat basen til linsegryten som linsene skal koke inn i.
Skjær av toppene på tomatene og cherrytomatene, og legg i en kjele med kokende vann, først de store tomatene, og etterpå de små.
Når skallet har sprukket har du tomatene over i en skål med kaldt vann.
Finhakk så hvitløk og grovhakk løken.
Fres så løken i en gryte på middels sterk varme med litt olivenolje til den blir blank, og ha i hvitløken, la det frese litt videre og klem ut tomatene fra skallet, tilsett 2 dl av vannet, eddik, krydderet og salt og pepper. Prøv å mose tomatene og bland sammen.
Skyll så linsene godt og ha de også i gryten.
Ha så på lokket og la linsene koke på middels høy varme (7 på min komfyr) i 1-2 timer avhengig av hvilke linser du bruker.
Spe på med 2 dl vann av gangen når du ser at det trengs, den eneste måten å se om linsene er kokt er å prøve, hvis de er rå spytt de ut.
I mellomtiden kan du forberede garnityret.
Skjær squash i terninger og paprika i firkanter.
Finhakk så bladpersille.
Når linsene er møre har du i garnityret, rører om og har på lokket igjen.
Vent så litt til og ha i bladpersille mot slutten, smak til med salt og pepper.
Mens det putrer i grytene kan du lage brødet.
Ha så litt mel på benken og trill ut deigen til en stor bolle.
Legg så brødet på et brett og dekk med plastfolie og sett brødet til etterheving i ca. 20 minutter.
Sett stekeovnen på 200°C over og undervarme.
Riss så forsiktig inn et mønster oppe og pensle med olivenolje. (Se bilde).
Stek brødet midt i ovnen i 20-25 minutter til det er gyllent på toppen.
Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.
Kommentarer
Legg inn en kommentar