Hirse er noe jeg liker veldig godt, minner litt om quinoa, noe jeg også liker utrolig godt. Egentlig ville jeg lage denne retten med quinoa men siden den minste silen min ble ødelagt så må jeg bruke den store og da bare faller quinoaen i vasken når jeg skal skylle den, så siden hirse er litt større måtte jeg ta det istedenfor.
Hirse gryten er basert på en tomatsaus med chili, hvitløk, malt koriander og spisskummen.
I gryten hadde jeg padronpaprika, spisspaprika, rødløk, squash og aubergine, og litt bladpersille og koriander.
Som tilbehør til gryten lagde jeg et yoghurtbrød med sesam- og nigellafrø og en hvitløksdressing.
Ingredienser
Yoghurtbrød:
275g hvetemel
1 klype salt
2 ts tørrgjær
1/2 ts bakepulver
250g gresk yoghurt
3 ss olivenolje
Olivenolje til pensling
Sesamfrø til å drysse over
Nigellafrø til å drysse over
Tomatsaus:
18 sødmetomater
1 rød chili
2 hvitløksfedd
2 ts spisskummen
1 ts malt koriander
Salt og en klype kayennepepper
Sitronsaft
Hirse gryte:
1 rødløk
1 liten spisspaprika
4 padronpaprika
1/4 squash
1/4 aubergine
2-3 bunter bladpersille
2-3 bunter koriander
1 dl hirse
2 dl vann
Salt og pepper
Hvitløksdressing:
2 hvitløksfedd
1 bunt dill
1 bunt bladpersille
8 ts creme fraiche
Salt og pepper
Slik gjør du:
Begynn med deigen til yoghurtbrødet siden den må heve en god stund.
Bland sammen alt det tørre i en bolle, ha i yoghurt og olivenolje og rør sammen med en gaffel til deigen begynner å samle og ta over for hånd, elt deigen til den er jevn.
Finn så en ny bolle og pensle bollen med smør, og legg deigen i den smurte bollen.
La så deigen heve til dobbel størrelse et lunt sted. Det tar noe lenger tid en vanlig før deigen begynner å heve siden den er kald pga. yoghurten.
Kok så opp vann i en kjele.
Skjær toppene av tomatene og ha tomatene i kokende vann til skallet sprekker.
Ha så tomatene i kaldt vann.
Finhakk så hvitløk og chili, og ha olivenolje i en kjele, klem tomatene ut av skallet og ha i hvitløk, chili, krydderet og sitronsaft.
Mos så tomatene og rør sammen, og la sausen putre under lokk på svak varme i ca. en halvtimes tid.
Kjør så sausen glatt med stavmikser.
Forbered så det som skal være i gryten.
Skjær paprika og padronpaprika i terninger og ha i en skål.
Skjær så squash i terninger og ha i en skål for seg selv.
Skjær så rødløk og ha i en skål for seg selv.
Finhakk så bladpersille og koriander og skjær aubergine i terninger.
Skyll så hirse godt i varmt vann og deretter i kaldt vann.
Begynn med å frese rødløk i en gryte på middels varme til den er blank, ha så i aubergine og la det frese litt videre. Ha så i paprika og squash og la det frese litt til.
Trekk så gryten til side, og ha i tomatsausen, vann, hirse, bladpersille og koriander.
Rør om og ha på lokket, la det koke under lokket på middels varme i 20 minutter. Rør etter 10 og 15 minutter for å passe på at det ikke går i bunnen.
I mellomtiden, sett stekeovnen på 200°C over og undervarme og ha bakepapir på brettet.
Ha så deigen til yoghurtbrødet rett på brettet og klem den ned med hendene, form så et ovalt brød, pensle med olivenolje og dryss over sesam- og nigellafrø.
Stek så brødet i 10-15 minutter til det er gyllent på toppen.
Lag så hvitløksdressingen.
Finhakk hvitløk og bladpersille og finsnitt dill, ha så creme fraiche i en skål, ha i hvitløk, dill og persille og smak til med salt og pepper.
Kommentarer
Legg inn en kommentar