Gå til hovedinnhold

Vegansk grønnsaksgryte med basmatiris

 

Det er ikke ofte jeg lager vegansk mat, og kommer nok aldri til å klare å bli veganer siden jeg er altfor glad i meieriprodukter.
Men av og til går det an å spise vegansk og faktisk bli mett av det også.
I denne gryten eller jeg brukte vel egentlig wok pannen for å være ærlig.
Men tilbake til gryteretten, som erstatning til kjøtt brukte jeg østerssopp, og som garnityr i gryten hadde jeg padronpaprika, gul paprika, gulrot og purreløk som jeg hadde i mot slutten. Jeg hadde også i løk, hvitløk, grønn chili, og purreløk (kun stilken) som jeg lot koke inn en stund sammen med østerssoppen. Jeg har alltid purreløken i mot slutten når jeg bruker det grønneste på den fordi jeg syns faktisk synd i purreløken, det høres kanskje rart ut, men jeg gjør det. Fordi mange bare ihjelkoker den, og så blir det bare tråder igjen, og den blir bare grå og trist, og da får den ikke skinne som den fortjener, fordi det er en god grønnsak, og mange forbinder purreløk med supper, men man kan bruke den til så mye mer enn å ihjelkoke den i en suppe.
Gryteretten var nok til å mette to personer.


Ingredienser

Du trenger:
Olje til steking
1 gul løk
2 hvitløksfedd
1/2 grønn chili
1/2 purreløk (kun stilken, dvs. det hvite)
12 middels store østerssopp
3 ss soyasaus
5 dl vann (has i litt og litt av gangen)
2-3 bunter bladpersille
2-3 bunter koriander
1 ts malt koriander
1 ts malt ingefær
1/2 ts honning
1/2 lime
1 gulrot
1/2 gul paprika
4-5 padronpaprika
5-6 strimler purreløk (det grønneste)
Salt og pepper
Evt. mer lime

Du trenger også:
Basmatiris (1 kopp, ca. 2 dl)

Slik gjør du:

Begynn med å forberede alle grønnsakene så du har alt klart. Det eneste du kan vente med er det grønneste på purreløken, det kan skjæres mens det koker inn.
Finhakk løk, det hvite på purreløken, hvitløk og grønn chili.
Skjær så gul paprika og padronpaprika i strimler og skjær gulrot i tynne strimler med et mandolin jern.
Finhakk så koriander og persille.
Skjær så østerssoppen i passe store biter.
Skjær så noen strimler av det grønneste på purreløken, dette kan du eventuelt vente med til du har fått gryteretten på kok, så du har noe å gjøre mens det koker.


Begynn med å frese løken til den er blank i en gryte eller en wokpanne på middels varme, ha så i det hvite på purreløken og hvitløken og la det frese videre til den rå hvitløks lukten er borte, ha så i grønn chili og østerssopp, la det frese litt og ha i soyasaus, 2 dl av vannet og finhakket persille og koriander, ha så på lokk og la det putre under lokket i noen minutter.
Spe så på med mer vann (ca 2 dl til) og ha i honning, ha så i gulrøttene og paprikaen.
Skvis så i en halv lime, og ha i malt ingefær og koriander, og salt og pepper.
Ha lokket på og la det putre videre.
Ha så i 1 dl til av vannet, og jevn sausen med brun Maizena jævner, rør det godt inn, og smak til med mer salt og pepper hvis det trengs og ha lokket på igjen, la det putre videre til sausen har tyknet.
Helt mot slutten har du i det grønneste på purreløken, rør den inn og ha lokket på igjen for ca. 1 minutts tid, trekk så gryten, eller wok pannen av platen, og server med ris.


Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat