Jeg bestemte meg for å bake et brød igjen, men denne gangen ville jeg ha et lysere brød, så da passet det ypperlig å bruke speltmelet som jeg hadde stående i skapet, jeg hadde ikke mer hvetemel, så da måtte jeg bruke pizzamel istedet. Det har jeg faktisk gjort flere ganger før, så jeg vet at det funker fint det også.
Brødet er stekt i brødform, og penslet med vann. Grunnen til at jeg pensler brødet med vann, eller gnir det inn med vann er for å få sprøere skorpe, jeg drysset også over noen semulegryn, siden det også er med på å gi en sprøere skorpe.
Brødet ble utrolig luftig og fluffy, en av de beste brødene jeg har laget hittil, må jeg si.
Når brødet var ferdig kunne jeg nesten ikke vente med å ta meg en brødskive.
Ingredienser
Brøddeig:
300g siktet speltmel
200g pizzamel (tipo 0)
2 toppede ts luftigere bakst
2 flate ts tørrgjær
En klype salt (eller salt etter eget ønske)
3 ts creme fraiche
3 ss olivenolje
3 dl lunkent vann
Du trenger også:
Vann til pensling
Semulegryn for å drysse over
Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre i en bolle, og rør inn olivenolje og creme fraiche.
Ha så i vannet og rør sammen deigen med gaffel først, og ta over for hånd etterhvert som deigen begynner å samle seg. Du kan eventuelt drysse over litt mer mel for at det skal bli lettere å kna deigen, men pass på at du ikke tar for mye da deigen vil bli for fast i konsistensen.
Deigen skal være delvis fast, men fortsatt ganske klissete.
Ta så deigen ut av bollen og rengjør bollen eller finn en ny en, smør bollen med smør, margarin eller olje og legg deigen tilbake i den smurte bollen. Dekk så deigen med plastfolie og sett til heving et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse.
Ha bakepapir i en brødform. Jeg smurte kantene og limte bakepapiret på som jeg gjør når jeg lager kaker, egentlig bare for å se om det ble bedre. Formen på brødet ble faktisk bedre, det ble ikke like «skrukkete» som det vanligvis blir når man bare presser bakepapiret nedi formen.
Ha så litt mel på benken eller en bakematte med bakepapir på, og form deigen til et brød.
Ha så deigen i brødformen, ha vann på fingrene og gni det inn på toppen av brødet til toppen er ganske så klissete, dekk så formen med plastfolie og la brødet etterheve til det begynner å titte opp av formen, ca 1/2 time. Pensle så brødet en gang til med vann, denne gangen med pensel, og la brødet etterheve i en halvtime til uten plastfolie.
Har du plasthetter kan du ha det over brødformen, men dra den opp så den ikke tar borti deigen, hvis ikke kan du etterheve brødet uten. For best resultat og mest mulig luftig brød er det best om brødet får etterheve i opp til en time. Pensle så brødet forsiktig med vann en siste gang.
Dryss over semulegryn og stek brødet nederst i ovnen på 200°C over og undervarme i ca. 40 minutter.
Avkjøl på rist i formen først, og ta brødet ut av formen etterhvert som brødet har kjølt seg ned, og avkjøl videre på rist.
Kommentarer
Legg inn en kommentar