Suppe dagene fortsetter, ettersom at jeg holder på å hoste meg til døde om jeg spiser noe annet. Til og med brødet jeg bakte som overhodet ikke var tørt fikk meg også til å klø i halsen og hoste når jeg spiste det, så da fant jeg ut at det beste kanskje var å spise suppe til jeg endelig klarer å spise noe annet.
Jeg begynte med buljongen, som da var en grønnsaksbuljong, og lot den koke inn, så lagde jeg sopp suppen etterpå.
Alt i alt en veldig god, fyldig og kremet suppe med god smak av sopp, og viktigst for meg i dette tilfellet, som var utrolig lett å få ned.
Ingredienser
Grønnsaksbuljong:
2 sjalottløk
2 hvitløksfedd
1 gulrot
1 persillerot
25g sellerirot
1 liter vann
2 ss soyasaus
Salt og pepper
1/2 sitron
3 laurbærblad
Kremet sopp suppe:
1 rødløk
En håndfull østerssopp
1 sjampinjong
2 portobello sopp
4 dl grønnsaksbuljong
5 dl melk
- 2,5 dl vann (mot slutten etter at suppen er kjørt glatt med stavmikser)
- 2 ss creme fraiche (has i sammen med garnityret)
Salt og pepper
Garnityr:
En håndfull østerssopp
1 portobello sopp
1 bunt dill
2-3 bunter bladpersille
Slik gjør du:
Begynn med grønnsaksbuljongen, med mindre du bruker ferdig buljong, hopp rett på steg to hvis så.
Begynn med å finhakke sjalottløk og hvitløk, riv så gulrot, persillerot og sellerirot på et rivjern, og finhakk det du har av evt. rester som er vanskelig å rive på rivjernet.
Ha så olje i en gryte, og fres løken til den er blank på middels varme, ha så i hvitløk og la det frese litt før du har i revet gulrot, persillerot og sellerirot.
Trekk så gryten til side, ha i vann, soyasaus, sitronsaft, salt og pepper, legg i laurbærbladene og ha på lokket, la så buljongen koke inn i minst en time, og smak til med mer salt og pepper hvis den er for tam i smaken.
Når buljongen er ferdig kan du enten ta ut laurbærbladene og kjøre buljongen glatt med stavmikser, eller la den være som den er. Hvis du lar den være som den er, trenger du ikke å ta ut laurbærbladene.
Har du mer buljong til overs kan du helle den over i isbitposer og fryse, da vil du ha buljong til neste gang du skal lage suppe.


Finhakk så sjalottløk, og skjær soppen i terninger.
Fres så løken i en gryte på middels varme til den er blank, og ha i soppen.
La det frese litt med soppen i, og ha i buljong og melk, la det koke inn i en halvtimes tid, hell suppen i en bolle og kjør så suppen glatt med stavmikser. Rør om ofte mens suppen koker inn så det ikke koker over pga. melken.


Mens det koker inn kan du forberede garnityret.
Skjær sopp i terninger og finhakk dill og persille.

Når du har kjørt suppen glatt med stavmikser, hell den tilbake i gryten, og ha i garnityret, creme fraiche og vann, rør inn creme fraichen og la det putre på middels varme til soppen er gjennomkokt.
Smak så til med salt og pepper.
Denne suppen er ganske tykk i konsistensen, ønsker du en tynnere suppe må du tilsette mer væske, rundt 3-4 dl til, smak i så fall til med mer salt og pepper og eventuelt noen dråper sitronsaft.



Kommentarer
Legg inn en kommentar