Gå til hovedinnhold

Grovbrød

 

Brød er noe jeg faktisk baker sjelden siden jeg liker bedre å lage rundstykker.
Jeg husker at jeg alltid ble misfornøyd med brødene mine fordi de ble så flate, siden jeg ikke hadde brødform.
Nå har jeg fått meg en brødform som jeg kjøpte for en stund siden, så da tenkte jeg at det var på tide å bruke den nå.
Jeg skulle egentlig lage brødet på fredag, men jeg er ikke helt i form til å stå på kjøkkenet siden jeg har fått influensa, ser det ut som, så da lagde jeg heller brødet nå, dette brødet trenger ikke å eltes så mye heller i og med at deigen er ganske så tynn, men jeg synes uansett at det blir bedre sånn, da blir ikke brødet så tørt og kompakt. Til grovbrød å være må jeg si at jeg ble veldig overrasket over hvor luftig brødet faktisk ble, etter tidligere erfaringer med grovbrød, men her tror jeg nok at luftigere bakst har veldig mye å si, hva skulle man gjort uten luftigere bakst?


Ingredienser

Brøddeig:
100g byggmel

150g sammalt hvetemel
150g hvetemel
2 ts tørrgjær
1 ss luftigere bakst
1 klype salt (eller salt etter eget ønske)
1 håndfull sesamfrø
2 ss creme fraiche
3 ss olivenolje
2,5 dl lunkent vann

Du trenger også:
Vann til pensling

Sesamfrø til topping

Slik gjør du:

Begynn med å blande sammen alt det tørre i en bolle, og tilsett creme fraiche, rør lett inn, og ha i olivenolje og vann, rør sammen med en gaffel, deigen skal være ganske tynn og klissete, dryss evt. over litt mer hvetemel hvis det trengs og rør det inn.
Finn så en ny bolle og pensle den med olje, margarin eller smør og dryss over mel, bruk en slikkepott til å flytte deigen over i den smurte bollen.
Dryss så litt mel over deigen og dekk bollen med plastfolie og sett til heving et lunt sted til deigen har hevet til dobbel størrelse.


Ha så bakepapir i en brødform og kna brøddeigen litt i mel før du har den over i brødformen, gni inn brødet med vann og dekk brødformen med plastfolie, la brødet etterheve i brødformen til det nesten titter opp av den, og fjern plastfolien. Pensle brødet på nytt, dryss over sesamfrø, og snitt brødet i midten, la det etterheve litt til uten plastfolie til det titter opp av formen.
Sett stekeovnen på 200°C over og undervarme.
Du kan evt. drysse over andre frø også hvis du har, jeg hadde kun sesamfrø, så jeg måtte bare bruke det jeg hadde.


Ta så brødet ut av ovnen og løft det opp av formen med bakepapiret, legg så brødet på brettet og bytt til varmluft, sett så brødet tilbake midt i ovnen i 10 minutter til. Avkjøl så brødet på rist.


Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat