Gå til hovedinnhold

Sesam steambuns med ovnsbakt panert laks, gulrot og aspargesbønner

 

Steam buns er noe av det beste jeg vet å spise. Da jeg så det første gang på tv, så hadde jeg med en gang lyst til å smake det, etterpå smakte jeg det på en restaurant og syns det var så godt! Så fant jeg ut at jeg skulle lage det selv, og det gikk bra. Nå har jeg laget det flere ganger og etter hvert med min egen vri, nemlig sesamfrø som jeg har i deigen. Jeg fikk også et tips fra en som jobbet i en Kina restaurant at neste gang jeg lager steambuns, skulle jeg bruke melk istedenfor vann, og det har jeg også gjort, og syns at de ble mye bedre med melk. I bunsene er det gulrot og aspargesbønner, og laks som er penslet med soyasaus og sesamolje, og dyppet i en panering av maizena og sesamfrø. Jeg syns at laks passer så bra med sesamolje og frø, det er en helt utmerket smakskombinasjon, for meg ihvertfall.


Ingredienser

Steam buns:
En håndfull sesamfrø
1,5 dl melk
2 ts sukker
2 ts tørrgjær
215 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
En klype salt
1 ss nøytral olje

Saus:
4 ss soyasaus
1 ss sesamolje
2 ss oystersauce
1/2 lime
2 ts honning
1 hvitløksfedd
1/2 chili
5-6 g ingefær
5-6 g galangal
En klype sesamfrø

Panering til laksen:
En liten håndfull sesamfrø
1 ss maizena maisstivelse
4 ss maizena brun jevner
Salt og pepper
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus

2 laksefileter uten skinn og bein
1 gulrot
En håndfull aspargesbønner


Slik gjør du:

Begynn med å riste sesamfrøene til deigen. Ha sesamfrøene på et brett med bakepapir å sett midt i ovnen på 150°C varmluft i 8-10 minutter. La være litt av sesamfrøene på brettet for sausen.
Hell så melk i en kjele, og varm opp til den er lunken. Hell melken i et målebeger eller en kopp å ha i sukker og gjær, rør godt til gjæren har løst seg opp. Dekk så målebegeret med et lite asjett eller plastfolie, sett til side å vent til det har dannet seg et skumlag på toppen, ca 10 minutter.
I mellomtiden blander du sammen mel, salt og bakepulver i en bolle, ha i sesamfrøene, og bland inn i melet.
Ha i nøytral olje og gjærblandingen, bland sammen, og elt til deigen slipper bollen lett, men skal fortsatt være litt klissete.
Dekk så bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse på kjøkkenbenken.


Lag så sausen. Begynn med å finhakke chili og hvitløk, ha soyasaus, sesamolje, oystersauce, lime og honning i en skål, og rør inn honningen. Ha i chili og hvitløk, og riv over ingefær og galangal med et rivjern. Pass på å ikke få store biter, så når du har revet ingefæren og galangalen skal du ta restene oppå rivjernet og klemme ut saften.
Ha så i resten av sesamfrøene som du lot være til sausen, og bland sammen.
Dekk så skålen med plastfolie å sett i kjøleskapet til den skal serveres.


Finn så frem deigen, ha den på et brett med litt mel, og del deigen i 8 emner, som når du skjærer pizza. Lag så små kuler, og ha deig kulene på et brett med bakepapir, dekk så til med bakepapir å la det stå å etterheve til dobbel størrelse.


Lag så klar paneringen, begynn med å riste sesamfrøene, ha de på et brett med bakepapir å sett midt i ovnen på 150°C varmluft i 8-10 minutter.
Bland sammen maizena, sesamfrø, salt og pepper i en dyp tallerken.
Bland så sammen soyasaus og sesamolje i en liten skål.


Når deig kulene har hevet til dobbel størrelse finner du frem en bambus koker og har litt nøytral olje på et lite asjett. Ha bakepapir i bambuskokeren og stikk hull i papiret med en kniv.
Så har du litt mel på et brett, og kjevler ut ovale former, pensle så halve og brett. Legg alle steambunsene i bambuskokeren, 4 i hver korg.


Har du ikke en bambuskoker kan du ta en gryte og fylle den med vann, så legger du en rist over gryten, har bakepapir på risten, og stikker hull i bakepapiret med en kniv. Så tar du en kakeform på størrelse med gryten, uten bunn platen, og setter oppå risten med bakepapir, så har du et pannelokk over. Men du må muligens dampkoke steambunsene i to omganger avhengig av grytens størrelse.


Skjær så gulroten i tre, så i skiver på et mandolinjern, og derretter i to med en kniv.
Finn frem en sil og skyll aspargesbønnene godt. Fyll litt vann i en kjele, og sett silen over kjelen, det er viktig at bunnen til silen ikke tar nedi vannet. Ha lokk over silen, og sett platen på høy varme, la aspargesbønnene dampkoke i silen til de er møre.


Kok opp vann i en kjele og sett bambuskokeren over. Steambunsene skal dampkokes i 10-15 minutter.


Finn så frem paneringen til laksen, en ildfast form og 3 grillspyd.
Skjær så de to laksefiletene i fire biter.
Pensle så lakse bitene med soyasaus og sesamolje blandingen, og dypp i paneringen. Tre så laksebitene på tvers inn på grillspydet. Pass på at det er godt mellomrom mellom lakse bitene.
Legg så grillspydene over kanten på formen.
Sett så ovnen på 200°C varmluft og stek spydene i 10-12 minutter. La de hvile litt, og prøv å dra de forsiktig av spydet.


Ha bitte litt kokosolje i en panne på middels varme, og ha i gulrøttene, ha i aspargesbønnene, og hell i resten av soya og sesam blandingen som du brukte til å pensle laksebitene. Bland sammen og sett til side.

Følg meg gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert hver gang det kommer nye oppskrifter. På Facebook siden min deler jeg link til oppskriften rett etter at den er publisert her på bloggen, du kan følge meg på facebook ved å trykke her.

Kommentarer

 


 

TOPP 10 MEST POPULÆRE OPPSKRIFTER

Sjokolade ostekake med cashew bunn

Sjokoladekake med stracciatella krem

Bao buns med kylling og sweet chili saus

Hvit pizza med blomkål, aromasopp, cashewnøtter og gressløk

Gulrotkake med hvit sjokoladekrem, pekannøtter og karamellsaus

Vegetar taco med østerssopp, mango salat og chimichurri

Yoghurtbrød med chiafrø

Spicy kylling fajitas med hvete og mais tortilla lefser

Veggie lettuce wraps med sweet chili saus

Laks med mango og avokado salat